12 Ocak 2015 Pazartesi

MİKROBU İLK KEŞFEDEN TÜRK ALİM: AKŞEMSEDDİN



Asıl adı Mehmet Şemseddin olan Akşemseddin (d. 1389, Şam - ö. 1459, Göynük) çok yönlü bir Türk alimidir. Soyu baba tarafından Hz. Ebu Bekir’e kadar dayanan, ünlü Türk alimi ilk tahsilini babasından alarak, 7 yaşında hafız olmuştur.  Daha sonra medrese eğitimlerini tamamlayarak Osmanlı medresesinde müderris(günümüzde üniversitede öğretim üyesine karşılık gelen unvan) olmuştur. Osmanlı Padişahı II.Murad döneminde padişahın ricası üzerine, Fatih Sultan Mehmet henüz şehzade iken eğitimini üstlenmiş ve padişah olunca da yanından ayrılmayarak onun en yakın akıl hocası ve danışmanı olarak görevini sürdürmüştür.

 Tıp ve eczacılık alanlarında da eğitim alan Akşemseddin,  Louis Pasteur'in kendisinden 400 yıl sonra deneyle keşfedeceği mikrobu, Maddetü'l-Hayat adlı eserinde bakın nasıl tanımlıyor:


Hastalıkların insanlarda teker teker ortaya çıktığını sanmak hatadır. Hastalık, insandan insana bulaşmak suretiyle geçer. Bu bulaşma, gözle görülmeyecek kadar küçük, fakat canlı tohumlar vasıtasıyla olur.”


Tarihte mikroorganizmalardan bahseden ilk âlimdir ve Mikrobiyolojinin babası sayılmaktadır.  Akşemseddin’in bu keşfi mikroskobun keşfinden yıllar öncedir.  Batıda mikrop konusunu ilk kez gündeme getiren İtalyan bilim adamı Fracastoro ise Akşemseddin’den yaklaşık 100 yıl kadar sonra yaşamıştır.  Aynı zamanda ilk kanser araştırmacılarından olan Akşemseddin, o devirde seratan denilen hastalıkla çok uğraşmış ve Kazasker Süleyman Çelebi’yi tedavi etmiştir. Ayrıca hangi hastalıkların hangi bitkilerden hazırlanan ilaçlarla tedavi edileceğine dair bilgiler ve formüller ortaya koydu.

Tıp, astroloji, fizik ve hemen her alanda yapılan keşifler, tasarlanan icatlar; insanoğlunu bugün geldiği noktaya taşımıştır. O günden bu güne, tüm birikimimiz, fikir ve eserlerin korunmasıyla oluşmuştur. Bu yüzden, fikir ve buluşlarınıza değer veriyoruz. Bugünden yarına daha iyi bir gelecek için tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları hakkındaki tüm sorularınız için hemen danışmanlarımızdan randevu alınız.


KURUMSAL İLETİŞİM




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder