27 Temmuz 2015 Pazartesi

RÖNESANSI ATEŞLEYEN ESERLERİN YAZARI & İLK İSLAM FİLOZOFU: FARABİ





870 yılında Maverünnerhir’in küçük bir köyünde doğan bir çocuk, gelecekte, Aristo’dan sonra dünyanın en büyük 2. Üstadı olarak anılacaktı. Felsefe ve Tıp alanlarında keşifler yapacak, müzikteki matematiği keşfederek bugünkü ses mühendisliğinin temellerini atacak kadar ileri gidecekti. 8.-13. Yüzyılları arasında, İslam’ın Altın çağı denilen devirlerde yaşamış, ilk İslam Felsefesini ortaya oymuş bilim adamı ve filozoftur.  Ayrıca, gökbilim, mantık, tıp ve müzikle de yoğun olarak ilgilenmiştir. 9- 10 yaşından itibaren seyyah olarak her ilim şehrine gidecek, ilmini parlatacak, öğrendikleriyle olgunluk çağında adeta göz kamaştıracaktı. Türkçe’nin yanında Farsça, Arapça, Süryanice, Latince bilen büyük âlim, Abū Nasr Muhammad al-Fārāb, daha sık bilinen adıyla Farabi idi.


Babası, bölgenin ünlü bir komutyanı olan Farab’in çocukluğu da oyuncaklarla değil, gerçek kalkan ve savaş aletleri ile geçti. Babasının, Farabi’yi kendi gibi sert bir asker olarak yetiştirmek için gösterdiği tüm gayretler boşa çıkıyor, Farabi her seferinde babasının savaş eğitimlerinden bir yolunu bulup kaçmayı başarıyordu. Asker olmayacağı anlaşılan Farabi’yi ailesi bu kez iyi ilim alsın diye en iyi okullardan birine gönderme kararı aldı. Bu yüzden daha 9-10 yaşındayken, babası, Farabi’yi yanına lalasını da vererek Bağdat’a ilim tahsiline yolladı. Ailesinin tüm varlığına karşın, Bağdat’ta sade ve sakin bir hayat süren Farabi, eğitimi ile birlikte, farklı diller öğrendi. Bilinene göre, Haham’la İbranice, Piskopos’la Yunanca konuşacak kadar öğrendiği dilleri ilerletti ve farklı kültürlerden arkadaşlar edindi. Bu dostlardan biri, ona, Aristo’nun Yunanca Külliyatını hediye etti. Evine kapanıp, aylarca bu kitabı inceleyen Farabi, İslam’da da böyle bir yaklaşıma ihtiyaç olduğuna karar verdi.

Harran’a geçen Farabi, Aristo üzerine çalışmalarına başladı. Buna öylesine odaklanmıştır ki rivayetlere göre, bir dönem rüyalarında bile Aristoyu gördüğü biliniyor. Eğitimini tamamladıktan sonra Bağdat’a geri dönen Farabi, atık 40 yaşında olgun bir ilim insanı olmuştur. Bağdat’tayken, gizli gizli tenha ormanlık alanlarda ya da mağaralarda tek başına notlar alıyor ve bu notları sarıp toprağa gömüyordu. 5 yıl sonra artık zamanının geldiğini düşündüğü bir anda, tüm birikimini gömdüğü yerden çıkardı ve insanlarla paylaşmaya başladı.

Farabi ilk kez İslam Felsefesini ortaya koyan kişidir. O’na göre akıl Allah’ın özünden gelir ve ahlakın temeli bilgidir. Bu yaklaşım ile Farabi temel olarak tasavvuf anlayışının önünü açan kişi oldu.

Tekrar seyahate çıkan Farabi bu kez Halep’e gitti. Handani Emiri’nı kendi yaptığı kanunu çalarak gözlerinden yaş gelmesine sebep olduğu bilinen en ünlü anılarındandır. Çeşitli kaynaklarda onun ud çalmada çok becerikli olduğu belirtilir. Sesin ahengini matematik hesaplarla da ölçerek müzisyen kimliğinin yanında bir enstrüman tasarımcısı ve ses uzmanı olduğunu da söylemek mümkün. Tıp ve insan anatomisi ile ilgilendi, ölmüş askerlerin bedenlerini kesip inceledi. Ayrıca, pek çok şifalı bitkinin kullanım şekli ve dozu hakkında çalışarak bunlar hakkında küçük notlar aldı ve aslında ilk ilkel prospektüs uygulamasını yapmış oldu.

100’ün üstünde eseri olan Farabi’nin en bilinen yapıtlarından biri “İlimlerin Sayımı” eseri, İslam düşünce tarihinde kendi türündeki ilk teşebbüstür. Bu eser, Rönesans hareketlerinde başta Roger Bacon  olmak üzere pek çok aydın kişinin aydınlanma çağını başlatırken ilham aldığı eserlerden biri olacaktır.

Şöyle bir özetlersek, Farabi, İslam âleminin ilk filozofu ve ilk ansiklopedi yazarıydı. Ortaçağ İslam felsefesinin kurucularından ve tasavvufun önünü açan âlimlerin ilklerindendi. Arapçaya felsefe dili olma özelliğini kazandıran ve Rönesans’ın ateşini yakan eserler veren bir vizyonerdi. Ömründe seferiliği hiç bırakmayan Farabi, ömrünü Şam’da 80 yaşında tamamlayacak ve ardından pek çoğu onun için “Bu cihanın peşin açan, çabuk solan goncası” diyecekti.



KURUMSAL İLETİŞİM




20 Temmuz 2015 Pazartesi

ARTIK ADRES DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ TEK BİR TALEP İLE TÜM DOSYALAR İÇİN YAPILABİLECEK


18 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan Yönetmelik değişiklikleri uyarınca, adres değişikliği işlemlerinde başvuru veya hak sahibi ya da vekilleri tarafından tek bir talep yapılması üzerine ücretsiz olarak, ilgili Sicilde başvuru veya hak sahibi adına kayıtlı tüm dosyalar için adres değişikliği işlemi yapılmaktadır. 

08 Haziran 2015 tarihinden itibaren, adres değişikliğinin Sicile kayıt edilmesinin ardından söz konusu işleme ait yazılı bildirim yapılmayacaktır. Adres değişikliği talebine ilişkin Enstitü nezdinde yapılan işlemler online sistem üzerinden takip edilebilir.




KURUMSAL İLETİŞİM


13 Temmuz 2015 Pazartesi

İTALYA'NIN TUTKUSU, LOGOSUNU CİLALATTI: ALFA ROMEO



1910’ da  İtalya’nın Milano şehrinde aristokrat bir aile tarafından kurulan dev İtalya araba üreticisi ALFA (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, English: Lombard Automobile Factory, Public Company), firma zor duruma düşüp, Mühendis Nicola Romeo tarafından satın alınınca, Nicola soyadını markaya vermiş, ve ALFA bugünkü ismi ALFA ROEMO’ya kavuşmuş. ROMEO, 1911 yılından bu yana araba yarışlarında gözlerin aradığı bir marka. 1932 ve 1986 yılları arasında İtalyan bir firmaya ait olan marka, daha sonra FIAT ailesine katıldı.  Özellikle 1960’lı yıllarda Avrupa’da oldukça tanınırlık sağlamış ve ardından marka değeri yıl yıl artmıştır.


Yeni logosunu, Gulia markası ile tanıtan Alfa Romeo’nun, logo değişimde minimalizmin öne çıktığını ve bu doğrultuda logoda sadeleşmeye gidildiğini söyleyebiliriz. Bunun bir sonucu olarak amblemde öne çıkan yılan figürü artık daha büyük ve haç ile aralarındaki ayrım çizgisi de kaldırılmış. Ayrıca marka, artık altın renklerini değil gümüş tonlarını benimsiyor. Renoult ve Mini’den sonra, Alfa Romeo’da, markasını güncel tutmayı başarıyor ve  logosunun üzerindeki tozları alarak rötuşlanan markalar arasına katılıyor.

Alfa Romeo'nun yeni logosunu ilk kez kullandığı Giulia'nın tanıtım lansman videosunu  aşağıda izleyebilirsiniz:






KURUMSAL İLETİŞİM


6 Temmuz 2015 Pazartesi

CERRAHİ’DE GELECEK MİDYELERLE İYİLEŞECEK


CERRAHİ’DE GELECEK MİDYELERLE İYİLEŞECEK

Midyelerden ilham alan cerrahi yapışkan kanamayı sadece 60 saniyede durduruyor! Midyelerin, güçlü akıntılarda bile, bulundukları bölgede zemine ya da her türlü bitki ya da kayaya çok güçlü bir şekilde tutunması ve bu şekilde günler, haftalar hatta aylarca sabit kalabilmesi bilim insanlarının sürekli ilgisini çeken bir konu olmuştur. Koreli bilim insanları, midyenin bulunduğu yere sabitlenmesini sağlayan bu muhteşem doğal yapıştırıcıyı incelemeye alarak, laboratuar şartlarında bir muadilini üretmeyi başardılar! Üstelik elde ettikleri bu doğadan ilham alan mucizevi yapışkan, aynı işi gören diğer cerrahi yapışkanlara göre çok daha ucuz, dayanıklı ve rakiplerinden çok daha az yara izi bırakıyor.

Ameliyatlarda, tıp üstadlarının iyi bileceği üzere, doku parçalarını birleştirmek için güncel olarak en sık kullanılan yönetemler dikiş ve zımbadır.  Fakat bu teknikler, her cerrahi müdahale için uygun olmayabiliyor. Özellikle daha hassas doku ve organlarda yapılan müdahalelerde, bölge hassasiyetini karşılayamayabiliyorlar. İşte bu geri bildirimler, araştırmanın temelini oluşturmuş  ve  Pohang Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Bölümündeki ekip, ıslak ortamda dokuları yapıştırabilecek kadar güçlü ve aynı zamanda yopun kimyasal reksiyon yaratmayacak bir çözüm araştırmaya başlamışlar.

Aslında midyeleri azgın okyanus dalgalarına dayanıklı kılan ve onları kayalara adeta mıhlayan kendi doğal salgıları, 2009 yılında North Carolina Eyalet üniversitesi tarafından yapay yapışkan üretmek amacıyla inkjet yazıcı teknolojilerini geliştirmek amaçlı olarak çalışılmıştı. Bunun yanı sıra MIT’de suya dayanıklı yapışkan üretmek için yine aynı yerden ilham almıştı.

Pohang Üniversitesindeki araştırmacılar ise projeye aslında biraz farklı bir açıdan yaklaşarak bu başarılı sonuca ulaşmışlardır. Önce yusufçuk böceğinin kanatlarında ve böcek epidermlerinde bulunan tiroksin adı verilen özel aminoasitlerden ilham almışlar ve dayanımı daha yüksek bir bileşen elde etmişlerdir. Malzemenin görünür ışıkla dayanımı ve yapışkanlığı artmaktadır.  Ekip araştırmalarına devam ederken, midyelerde, bu yeni dayanımı yüksek bileşimin yapıtaşı olarak kullandıkları tiroksin maddesinden bol bol bulunduğu keşfediyorlar.  Işık aktivasyonlu midye protein kaynaklı yapıştırıcı, yani LAMBA ( Light Activated, Mussel Protein Based Adhensive.)’nın mevcut yapıştırıcılardan çok dha iyi olduğu ve ten temasında daha az tepkimeye yol açtığı belirtiliyor. Hayvanlarda yapılan testlerde, kanayan yaranın 60 saniyeden bile az sürede kapandığı ve yara izi ya da kızarıklıklarının gözlenmediği belirtiliyor.

Bu araştırma BİOMATERIALS dergisinde yayınlanmıştır. :





KURUMSAL İLETİŞİM


24 Haziran 2015 Çarşamba

SABIT BIN KURRA: KAŞİFLERİN PUSULASI



Dünya’nı çapını hesaplayan ilk bilim adamı. Sabit Bin Kurra, tam manasıyla bir fen bilimleri alimidir. Matematik, astronomi ve tıp konularında muazzam bir dehadır. Hatta Cebiri geometriye uygulayan ilk alimdir. Yaşadığı dönemin halifesi Memun, Sabit Bin Kurra’yı tüm dünyanın tanımasını sağlayacak önemli bir emir verir: Dünyanın Yarı çapını ölçmesini ister!

Sabit Aslen, Harran’lıdır. 821 doğumlu olup, gençlik yıllarında sarraflık yapmıştır. Muazzam bir eğitimi vardır. Arapça, Yunanca, Süryanice ve Rumca’yı anadili gibi konuşur ve bilime olağanüstü bir ilgisi vardır. Aslen ailesi Müslüman değildir. Fakat Sabit Bin Kurra, bilimsel araştırmaları teşvik eden İslam dinini benimser ve Müslüman olur. Bunun üzerine, ailesiyle geçinemeyince, Bağdat’a yerleşmeye karar verir. Bağdat yolunda, mekanik ve matematik konularında uzman olan Beni Musa ailesinin oğullarından Muhammed Bin Musa ile karşılaşır. Sabit’le konuşurken ondaki yetenekleri gören Muhammed Bin Musa sayesinde,  Abbasi halifesinin danışmanları arasına katılır. Eski Hint ve Yunan eserleri Arapçaya çevirmeye başlar ve çoğunu yok olmaktan kurtarır. Matematik, astronomi, tıp, mantık, eczacılık ve geometriyle ilgili telif, yorum ve özet olmak üzere pek çok eser ortaya koyar.



Dünyanın çevresini hesaba çalışırken aldığı notlardan biri.

Sabit Bin Kurra, dağların oluşumu, güneş ve ay tutulması, deniz suyunun tuzlu oluşunun sebepleri, kızamık ve çiçek hastalıkları gibi konularda, yine pek çok eseri mevcuttur. Halife kendisini Dünyanın çapını ölçmekle görevlendirdikten sonra, Sabit Bin Kurra ve diğer bilginlerin ortaya koyduğu ölçümler, sonraki yıllarda Endülüs yoluyla Avrupa’ya geçti. Öyle ki Cristof Colomb gibi ünlü denizcilerinde bu ölçümlerden faydalandıkları söylenmektedir.

Matematiğin bir kolu olan Calculus’ün keşfi de yine Sabit’e aittir.  Astronomi ve tıb  bilgisi sebebiyle, Resul-e Tıbba yani Tabiblerin reisi ünvanını kazanır. Oğlu Sinan ve iki torunu Sabit ve İbrahim’i yetiştirir. Hatta, Sabit’in örnek hayatı, Harran ‘daki pek çok gencin Müslüman olmasına sebep olmuştur.

Sabit’in yazdığı kitaplar, yüzyıllarca batıda pek çok ilim insanına kaynak olmuştur. Ancak Sabit’in çevrilen kitaplarına batılı bilim adamları sahip çıktılar. Newton ve Leibniz modern anlamda türev denklemini sabitin eserlerinden aldıkları halde, kaynak göstermeksizin, kendi isimleri ile yayınlamışlardır.


KURUMSAL İLETİŞİM


17 Haziran 2015 Çarşamba

MINI'den MINImalist LOGO HAMLESİ



MINI, 1959’da üretim kontağını çevirdiğinde, Ford’un ünlü T modelinden sonra en etkileyici modellerden birine dönüşeceğini bilmiyordu muhakkak! 1960’ların sembol arabalarından biri olan MINI, kuruluş yıllarından bu yana, yalnızca ufak değişikliklerle tasarımını korumuş ve adeta bir ikon haline dönüşmüştür.

MINI, kendi tasarım kültür ve yaklaşımını MINImalizim’den alıyor. Şu anda BMW grubuna ait bir marka olan MINI, MINImalizm yaklaşımını bir tık daha ileri götürerek, logosunundaki gölge ve üç boyut etkisini terk etme kararı aldı. Arabalarında üç boyutlu metalik logosunu kullanmaya devam edeceğini fakat bunun dışında tüm kurumsallarında, dijital ve websitesi çalışmalarında artık tek boyutlu MINI ile karşılaşacağımızı duyurdu. Öyle ki yeni MINImal MINI logosunun lansmanı, MINI’nin yeni arazi aracı, MINI CLUBMAN lansmanı ile denk getirildi.





Bundan önce de aynı sadeleşme ve logoda tek boyuta indirgeme işlemini Volvo’da da görmüştük. Bugün MINI ve muhtemelen yarın başka bir ünlü marka aynı trendi hiç şüphesiz izleyecektir.


KURUMSAL İLETİŞİM


9 Haziran 2015 Salı

MARKALINE HER YERDE!



Markaline eğitim programları devam ediyor…

Marpataşın en önemli projelerinden olan ve yaklaşık 8 yıldır aralıksız devam eden Markaline eğitim programları bu sene de İstanbul'u fethediyor. Boğaziçi Üniversitesi,Okan Üniversitesi,Maltepe Üniversitesi,Yeditepe Üniversitesi,İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2015 programındaki üniversitelerden sadece birkaçı.

Yüzlerce öğrenciye Fikri ve Sınai haklar konusun da bilinçlendirme amacıyla düzenlenen eğitim programlarında  tüm öğrencilere katılım sertifikası verilmektedir.

Marpataş sektörde üstlenmiş olduğu misyon gereği Markaline eğitim seminerlerine ara vermeden devam edecek ve 2016 vizyonunda da eğitime büyük yer verecektir.



Detaylı bilgi www.markaline.com.tr


KURUMSAL İLETİŞİM


2 Haziran 2015 Salı

ANAYASA MAHKEMESİNDEN MARKA KARARI


Anayasa Mahkemesi, tescilli markanın devri sırasında halkı yanılgıya düşürecek derecede benzeri mallar veya hizmetlere ait markaların da devredilmesini şart koşan kanun hükmünü iptal etti.
Tescilli markanın devri sırasında halkı yanılgıya düşürecek derecede benzeri mallar veya hizmetlere ait markaların da devredilmesini şart koşan kanun hükmü, Anayasa'ya aykırı bulundu.

Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 16. maddesinin beşinci fıkrasındaki "Tescilli bir markanın devri sırasında aynı markanın veya ayırt edilemeyecek derecede benzerinin, aynı veya halkı yanılgıya düşürecek derecede benzeri mallar veya hizmetler için başka marka tescillerinin bulunması halinde, bu markaların da devredilmesi şarttır" hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak oy birliğiyle iptal etti.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçesinde, Anayasa'nın 91. maddesine atıfta bulunularak, sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasa'nın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümdeki siyasi haklar ve ödevlerin kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyeceğinin belirtildiğine işaret edildi.
Ayrıca, Anayasa'nın ikinci kısmının "Kişinin Hakları ve Ödevleri" başlıklı ikinci bölümünde yer alan mülkiyet hakkına ilişkin kanun hükmünde kararname ile düzenleme yapılmasının da mümkün olmadığına yer verildi.

Gerekçede, itiraz konusu kuraldaki tescilli markanın devrine ilişkin düzenlemenin, mülkiyet hakkının konusunu oluşturan marka hakkıyla ilgili olduğundan, kuralın Anayasa'nın 91. maddesinin birinci fıkrasına aykırı olduğu ve iptalinin gerektiği bildirildi.


KURUMSAL İLETİŞİM


31 Mayıs 2015 Pazar

MARPATAŞ 30. YILINI, YENİ YÜZÜYLE TAÇLANDIRIYOR!


Marpataş, şimdi müvekkillerine yeni bir online ortam deneyimi sunuyor. Aylardır, içerik çalışmaları ve özenli görsel seçimleri ile süren websitesi yenileme çalışmamız sonucunda yeni websitemiz yayında!


Marpataş, Fikri ve Sınai Mülkiyet alanında, 30 yıllık tecrübesi ile sektörün lider markalarından biri olarak, her zaman yeni yaklaşımlar ve yeni vizyonlarla sektörde trend yaratan bir marka olmuştur. Yenilenen web sitesi ile, 30. Yılında kendine koyduğu “Uluslar Arası Marka” olma vizyonunda bir adım daha atmış ve son derece kapsamlı içerikler ile kullanıcı dostu ara yüz deneyimini müvekkillerinin hizmetine sunmuştur.


YENİ WEBSİTESİNDE HANGİ YENİLİKLER VAR?



Tüm hizmetlere hızlı, pratik erişim: http://www.marpatas.com.tr/ 


Mobil cihazlarla uyumlu dinamik arayüz: http://www.marpatas.com.tr/



Estetik Renk ve görsel yaklaşımlar: http://www.marpatas.com.tr/



Tüm bültenlere tek sekmeden erişim: http://marpatas.com.tr/e-bulten/




Blog ve sosyal medya kanalları ile entegre, güncel yaklaşım: http://marpatas.com.tr/blog/


Kolay iletişim paneli: http://marpatas.com.tr/iletisim/




KURUMSAL İLETİŞİM


18 Mayıs 2015 Pazartesi

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ ÜCRET ARTIŞI


Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti, Fikri ve Sınai Haklarla ilgili resmi harçların 29 Mayıs 2015 tarihinden geçerli olmak suretiyle, iki (2) katına çıkarılacağını duyurmuştur. 
Söz konusu bildirimde, yapılacak olan artışın işlemleri devam eden dosyaları etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır.
Resmi harçlarda yapılacak olan artışın sadece Fikri ve Sınai Haklar alanında değil, devlet kurumları nezdinde yapılacak olan bütün işlemler için geçerli olacağı bildirilmiştir.


Konu ile ilgili bilgi için  ir@marpatas.com adresinden ulaşabilirsiniz.


KURUMSAL İLETİŞİM


11 Mayıs 2015 Pazartesi

MICROSOFT'UN YENI OYUNCUSU: MICROSOFT EDGE





Microsoft Edge, Microsoft markası altında, henüz geliştirilmekte olan bir web tarayıcısıdır.  Resmi lansmanı 21 Ocak 2015 yapılmış olsa da, kullanıcıya ancak 30 Mart 2015 tarihinde duyurulmuştur. Microsoft Edge, İnternet Explorer’ın yerine Windows 10 PC’nin akıllı telefon ve tabletlerin tarayıcısı olarak kullanıma sunulacak. Tarayıcı özellikleri ve bilgileri aşağıdaki link üzerinden izlenebilir: https://www.microsoft.com/en-us/windows/browser-for-doing Edge, şimdilik sadece Windows 10'un en son önizleme yapılarında denenebiliyor ve Windows 8 veya 8.1'de çalışmıyor. Arayüzü tasarımı komple yenilenen tarayıcı, akıllı cihazların iletişim yaklaşımlarını kendine örnek almış denilebilir. 




Aşağıdaki videoda, microsoft edge tanıtımı yapılmaktadır.




KURUMSAL İLETİŞİM


4 Mayıs 2015 Pazartesi

İSLAM DÜNYASININ EN BÜYÜK CERRAHI: ZEHRAVİ


Ebu Kasım Halef Bin Abbas Ez Zehravi: İslam Dünyasında, Modern tıp, cerrahi ve insan anatomisinin tartışmasız en büyük ismidir. Avrupalılar O’nu, Ab-ul Kasis ve Alb-u Kasis adlarıyla tanımaktadırlar. Astronomi ve matematik bilimleriyle uğramıştır lakin daha çok doktorluğu ile tanınır. En önemlisi ise Cerrahiyi bilim haline getiren kişi olmasıdır. Ebu Kasım Zehravi, riskli ameliyatları kolaylaştıran methodlar ve aletler keşfetmiştir. Böbrek taşlarının çıkarılması, geniz etinin temizlenmesi, fıtık ameliyatları ve daha pek çok kapsamlı ameliyatı geliştirdiği metodlarla daha sağlıklı ve az riskli hale getirmiştir.

Zehravi, MS.90’da İspanya’da, Endüslüs Medeniyeti’nin merkezi olan Kurtuba’ya yakın Ez-Zehra kasabasında dünyaya gelmiştir ve muhtemelen adını da buradan almaktadır. Dönemin büyük ustalarından olan İbn  Cülcül, İbnü’l Cezzar  ve (Abdurrahman Bin Muhammed) El-Kayravani gibi, büyük bilim adamlarının elinde yetişmiştir. Genç yaşta uzman olur ve yaptığı çalışmalarla modern cerrahinin önünü açar. Kısa sürede Saray Doktorluğuna tayin edilir. Tüm hayatını tıbbi ilimlere ve eczacılık sahasındaki çalışmalara verir. Dr Cambell’in ifadesiyle;  Avrupa tıbbının temelini atar.

5 ASIR BATININ TEMEL TIP KİTABI!  
Zehravi’nin bizzat kendisinin kaleme aldığı tam 900 sayfalık bir tıp ansiklopedisi bulunmaktadır:  Bu büyük tıp eserini oluşturmak için, Zehravi tam 50 yılını verir. Kitâbü't tasrif limen'aceze ani't-te'lif, batıda yüzyıllarca temel tıp kitabı olarak okutulur. Bu kitapta hastalıkları ve müdahaleleri şekillerle anlatır.
Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Amasya Hastanesi baş hekimi Sabuncuzade Şerafettin tarafından bazı ufak tefek ilavelerle, Cerrahiye-i İlhaniye adıyla Türkçe’ye tercüme edilmiştir. Avrupa’da tıb bilimini sonsuza kadar değiştiren bu eser, yüzyıllarca Montpelleier, Salerno gibi başlıca tıp fakültelerinde temel tıp kitabı olarak okutulmuştur.


ZEHRAVİ’NİN MUHTEŞEM İLKLERİ!
Tedavi Süreçlerini Tasvir Eden Çizimler.
  1. Hemofili yani Kanın pıhtılaşmasının gecikmesi hastalığını tanımlayan ilk hekim Zehravi’dir.
  2. Ameliyat ipliği olarak hayvan bağırsağını kullanan ilk hekimdir. Aradan asırlar geçmesine rağmen Zehravi’nin bulduğu bu uygulama halen modern tıpta da çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
  3. Zehravi aynı zamanda, ameliyat sonrası dikiş izlerini en aza indirerek ilk estetik ameliyatı yapan cerrah olmuştur.
  4. Böbrek ve mesanede oluşan taşları ameliyatla çıkaran ilk hekimdir.
  5. İlk defa ameliyatla göğsü yarıp, Akciğer iltihaplanmalarını tedavi etmiştir.
  6. İlk kez fıtık ameliyatını yapan hekimdir.
  7. Zehravi, ilk defa göğüs kanserini ameliyatla tedavi eden hekimdir.
  8. Dünya’nın ilk ortapedi cerrahıdır. İlk diz kapağı ameliyatını o gerçekleştirmiştir.
  9. Çıkan omuzu yerine koymak tekniğini de o bulmuştur ve günümüzde bu teknik halen aynı şekilde uygulanmaktadır.
  10. Yetiştirdiği cerrahlara sun’î dikişi, kürk dikişi, karın yaralarında sekiz dikişi, bir ipliğe geçirilen iki iğneli dikişi, bu amaçla kedi bağırsakları ile yapılan dikişi, bağırsak ameliyatında kalkük kullanmayı öğretmiştir.
  11. Ameliyatlarda, kanın akmasını önlemek için ilk defa dikişle damarları birleştirendir. Ancak talihsizlik odur ki, onun bu yöntemi bulmasından tam 600 yıl sonra, Fransız Doktoru, Ambroise Pare, bu uygulamayı ben buldum diye ortaya çıkacak ve uygulamayı ilk yapan doktor olarak tarihin yanlış yazılan sayfalarına bu şekilde geçecektir.
  12. Omurilik Tüberkülozlarının tedavisini yapan ilk doktor dur. Buna rağmen yine bu keşfi de 18. Yüzyılda İngiliz Doktor Percival Potti sanki kendi bulmuş gibi ilan etmiştir.
  13. Zehravi o güne kadar hiç bilinmeyen ameliyat gereçlerini keşfeder. Ki bu araçların pek çoğu günümüzde halen kullanılmaktadırlar. Fakat bunları da 20. Yüzyıl başlarında Alman cerrah Friedrich Trendelenburg sahip çıkarak kendine mal etmiş ve Zehravi adını unutturmuştur.
  14. Çocuğun ters doğumuna müdahaleyi ilk defa Zehravi uygulamıştır. Yine Zehravi’den asırlar sonra Studgartlı jinekolog Walcher (1806-1935) bu yolu kullanmış ve Müslüman bir ilim adamının buluşu olan bu usûl, Avrupalı bir hekime mâl edilerek Walcher Durumu adıyla meşhur olmuştur.
  15. Vaginal taş ameliyâtını tıp dünyâsına kazandırmıştır ve doğumda çok yardımcı olan kolpeurynter âletini ilk kez Zehravi tasarlamıştır.
Talebelerine Ders Anlatırken Yapılmış Bir Tasvir.
Zehravi’nin tıp alanında yaptığı keşiflerin sayısını henüz net olarak bilinmiyor. MS.930 yılında başlayan ve 1013’de 83 yaşında sona eren hayatının ardından, Zehravi, 10’lerce keşif, 100’lerce kitap ve 1000’lerce öğrenci bırakmıştır. Zehravinin geliştiriği method ve teknikler batıda, ölümünün ardından en az 500 yıl daha örnek alınmıştır. Bazı tekniklerini ise, ölümünün ardından 1000 yıldan uzun zaman geçmesine rağmen,  halen modern tıp uygulamaları arasında görmek mümkündür.


KURUMSAL İLETİŞİM