6 Temmuz 2015 Pazartesi

CERRAHİ’DE GELECEK MİDYELERLE İYİLEŞECEK


CERRAHİ’DE GELECEK MİDYELERLE İYİLEŞECEK

Midyelerden ilham alan cerrahi yapışkan kanamayı sadece 60 saniyede durduruyor! Midyelerin, güçlü akıntılarda bile, bulundukları bölgede zemine ya da her türlü bitki ya da kayaya çok güçlü bir şekilde tutunması ve bu şekilde günler, haftalar hatta aylarca sabit kalabilmesi bilim insanlarının sürekli ilgisini çeken bir konu olmuştur. Koreli bilim insanları, midyenin bulunduğu yere sabitlenmesini sağlayan bu muhteşem doğal yapıştırıcıyı incelemeye alarak, laboratuar şartlarında bir muadilini üretmeyi başardılar! Üstelik elde ettikleri bu doğadan ilham alan mucizevi yapışkan, aynı işi gören diğer cerrahi yapışkanlara göre çok daha ucuz, dayanıklı ve rakiplerinden çok daha az yara izi bırakıyor.

Ameliyatlarda, tıp üstadlarının iyi bileceği üzere, doku parçalarını birleştirmek için güncel olarak en sık kullanılan yönetemler dikiş ve zımbadır.  Fakat bu teknikler, her cerrahi müdahale için uygun olmayabiliyor. Özellikle daha hassas doku ve organlarda yapılan müdahalelerde, bölge hassasiyetini karşılayamayabiliyorlar. İşte bu geri bildirimler, araştırmanın temelini oluşturmuş  ve  Pohang Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Bölümündeki ekip, ıslak ortamda dokuları yapıştırabilecek kadar güçlü ve aynı zamanda yopun kimyasal reksiyon yaratmayacak bir çözüm araştırmaya başlamışlar.

Aslında midyeleri azgın okyanus dalgalarına dayanıklı kılan ve onları kayalara adeta mıhlayan kendi doğal salgıları, 2009 yılında North Carolina Eyalet üniversitesi tarafından yapay yapışkan üretmek amacıyla inkjet yazıcı teknolojilerini geliştirmek amaçlı olarak çalışılmıştı. Bunun yanı sıra MIT’de suya dayanıklı yapışkan üretmek için yine aynı yerden ilham almıştı.

Pohang Üniversitesindeki araştırmacılar ise projeye aslında biraz farklı bir açıdan yaklaşarak bu başarılı sonuca ulaşmışlardır. Önce yusufçuk böceğinin kanatlarında ve böcek epidermlerinde bulunan tiroksin adı verilen özel aminoasitlerden ilham almışlar ve dayanımı daha yüksek bir bileşen elde etmişlerdir. Malzemenin görünür ışıkla dayanımı ve yapışkanlığı artmaktadır.  Ekip araştırmalarına devam ederken, midyelerde, bu yeni dayanımı yüksek bileşimin yapıtaşı olarak kullandıkları tiroksin maddesinden bol bol bulunduğu keşfediyorlar.  Işık aktivasyonlu midye protein kaynaklı yapıştırıcı, yani LAMBA ( Light Activated, Mussel Protein Based Adhensive.)’nın mevcut yapıştırıcılardan çok dha iyi olduğu ve ten temasında daha az tepkimeye yol açtığı belirtiliyor. Hayvanlarda yapılan testlerde, kanayan yaranın 60 saniyeden bile az sürede kapandığı ve yara izi ya da kızarıklıklarının gözlenmediği belirtiliyor.

Bu araştırma BİOMATERIALS dergisinde yayınlanmıştır. :





KURUMSAL İLETİŞİM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder