6 Kasım 2014 Perşembe

O DÂHİ BAKIN KİMMİŞ?


Günümüzde matematik işlemlerimizi ve hayatımızı kolaylaştıran icatlardan biri olan hesap makinesi, adı iyi bilinen bir dahinin eseri. Fransa Kralı 14. Louis'den patent olan bu özel icat kimin dersiniz? Dahi mucit, küçük yaşlarda zekası fark edilen biri. 16 yalında yazdığı teorem, dönemin matematik camiası tarafından "Bu yaşta çocuk bunu yazamaz, babası yazmıştır!" diye,reddedilen bu ünlü dahinin kim olduğunu merak etmiyor musunuz? 


Ünlü matematik üstatların üye olduğu Merssenne Akademisi’ne, henüz 19 yaşındayken kabul gören ve maalesef dönemin sağlık sorunları sebebiyle 39 yaşında hayata gözlerini yuman bu müthiş beyin, ardında kullanmamız için pek çok teorem, bilim eseri ve bir de HESAP MAKİNESİ bıraktı. Bu ünlü dahi kim mi? Karşınızda Üstün zekalı Blaise Pascal!

Babası, kral tarafından vergi toplama görevine atandıktan sonra, hesap yapmakta zorlandığını gören küçük Pascal onun için bir mekanik hesap makinesi yaptığında yalnızca 19 yaşındaydı.



Dahinin icat ettiği hesap makinesi 17. yüzyılda çalışan ilk ve tek mekanik hesap makinesiydi! 19 yaşındayken başladığı hesap makinesi çalışmalarında 50 kadar prototip üreten Pascal, 1645'te makinesini tanıttı. Tanıtımın ardından 20 kadar makine daha üretti. Ve bilin bakalım ardından kral bu icadın korunması adına tarihi sayılabilecek hangi karara imza attı?


Pascal'ın başarısı, Fransa Kralı 14. Louis tarafından da takdir edildi ve bizzat kendisinin imzaladığı belge ile Fransa'da hesap makinesi geliştirme ve üretme hakkı Pascal'a verildi. İlkel bir patent koruması kabul edebileceğimiz bu izin, tarihteki icat koruma yasaları arasında yerini aldı ve ardında pratik ve çok kullanışlı bir cihaz bıraktı.

NOT: Pascal'ın başta matematik olmak üzere, cıvalı barometre ve basınç bilimine özel ilgili vardı. Bilim dünyası Pascal'ın genç dehasına ve eserlerine duyduğu saygı sebebiyle basınç birimine Pascal adını vermiştir.

KURUMSAL İLETİŞİM












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder