19 Aralık 2014 Cuma

AVOID THE RAISED FEES: LAST 10 DAYS

All transactions will be made with raised fees in Turkish Patent Institute starting from January 2015. There is only 10 days left to make your transactions with fees of 2014 in TPE. Please get more information from our team to do not affect from raised 2015 fees. 




CORPORATE COMMUNICATIONS



ZAMLI HARÇLARDAN ETKİLENMEYİN: SON 10 GÜN!





2015 yılı ocak ayı itibariyle, TPE(Türk Patent Enstitüsü)’de,  tüm işlemler yeni ve zamlı harçlar üzerinden yapılacaktır. 2014 harçlarından faydalanarak, TPE’de yapacağınız müracaatlar için son 10 günün içindeyiz. 2015 yılı harçlarına yapılacak olan artışlardan etkilenmemek için danışmanlarımızdan  bilgi alınız.





KURUMSAL İLETİŞİM


15 Aralık 2014 Pazartesi

KÜRESEL ARENADA TÜRKİYE'Yİ GURURLA TEMSİL EDİYORUZ



MARPATAŞ, 30 yıldır içinde bulunduğu sektörde sadece Türkiye’deki en etkili firmalardan olmakla kalmayıp, uluslar arası arenada da Türkiye’yi uzun yıllardır temsil etmektedir.
Günümüz küresel şartlarında, kendi sektörünüzü sadece kendi ülkenizde değil, uluslar arası platformda da takip etmelisiniz. Özellikle, söz konusu fikri ve sınai mülkiyet hakları ise yenilikleri, kanun değişikliklerini, bir ülkeden diğerine değişebilen uygulama hükümlerini titizlikle incelemelisiniz. Bu sayede müvekkillerimizin dosyalarına daha vizyoner bir bakış açısı ile yaklaşabilir, daha verimli katkılar sağlayabilirsiniz.  İşte bu yüzden MARPATAŞ, sadece Türkiye’de değil, dünyada da fikri ve sınai mülkiyet hakları alanındaki güçlü sivil toplum kuruluşları ile işbirlikleri içerisindedir. Bu işbirlikleri yalnızca sektör takibi ve vizyoner bir bakış açısı kazandırmakla kalmayıp, ülkemizin de uluslar arası alanda temsil edilmesini sağlamaktadır.
Marpataş’ın 2015 yılı için üyeliğini yenilediği uluslar arası fikri ve sınaî mülkiyet hakları ile ilgili dernek, kurum ve kuruluşlar aşağıdaki gibidir. 


Bu kurumlar, dünya genelinden  akademisyenler, bilim adamları, marka & patent vekilleri gibi birçok profesyonelin de üye oldukları en köklü derneklerdir. Marpataş, ülkemizi dünyada kendi sektöründe temsil etmekten gurur duymaktadır ve gelecekte yalnız Türkiye’de değil, uluslar arası alanda da marka ilerleyişini sürdürecektir.






INTA Üyelik Sertifikası











KURUMSAL İLETİŞİM


12 Aralık 2014 Cuma

WHICH TURK IS THE VERY FIRST NEWTON WHO FOUND THE GRAVITY BEFORE HIM?

Did you know that which scholar discovered that the Earth moves 600 years ago before Galileo or did you know that same scholar made investigation regarding the law of gravitation much earlier than Newton? Let’s have a look together who is this scholar that many Western scholars examined very carefully his works.

Ebû Reyhan Muhammed Bin Ahmet El- Bîrûnî (973 – 1051)

Al-Biruni is regarded as one of the greatest scholars of the mediecal Islamic era and was well versed in physics, mathematics, astronomy, and natural sciences, and also distinguished himself as a historian, chronologist and linguist. He was born in 973 in the Khwarezm region which was based in what is now the area of Turkmenistan, Uzbekistan and Tajikistan borders and along the Ceyhun River.

Biruni who was under the auspices of the Khorezmshah Palace, attracted attention with his intelligence on his early ages and he began its observation work when he was  11 years old and measured the sun’s meridian altitude by dividing a rotating dial to half degree angles when he was 17.

Biruni has left many permanent works to the scientific world in different fields of science and well- known as a mathematician. Biruni was the greatest mathematicians of the century when he lived and he was the first scientist that proposed the adoption of the radius as a one unit in trigonometric functions and has added secant, cosecant and cotangent functions besides the functions such as sine and cosine. These inventions of him have been discovered and used by the Western World after barely 2 centuries.


The Model shows the Positions of the Moon Drawn by Biruni

He computed density of six liquid and 23 solids, very close to present value of them. He also left some works in medical field as well and he made a woman given birth by cesarean section. "Kitabu's Saydane" written by Biruni about herbs and some drugs, is his latest work and written in 1050. In this book, written properties of features of 3000 herbs and how they are used.

One of his major extant astronomical work is theMesudî fi'l Heyeti ve'n-Nücum" and this book has reached today although his other works in the field of astronomy are unfortunately lost. 

Biruni repeatedly attacks Aristotle's celestial physics: he argues by simple experiment that vacuum must exist; he is "amazed" by the weakness of Aristotle's argument against elliptical orbits on the basis that they would create vacuum; he attacks the immutability of the celestial spheres;and so on.

Biruni’s works with a total of 196 have been translated into various languages in medieval Europe and unfortunately only 27 of them have reached until today. 

The main issues to be highlighted should be about Intellectual Property Rights while examine Biruni’s productivity and scholar identity. Forasmuch, it is unknown on a global scale that many inventions discovered by him long before his western colleagues.

In fact, the importance of inventions was not much different in the past. The only difference was there was a no way to protect them. When reviewing historical identities, we see how these inventions can be effective enough to change the lives of millions of people. For this reason, you should take under protect all your such works and inventions without delay.


CORPORATE COMMUNICATIONS





9 Aralık 2014 Salı

YERÇEKİMİNİ NEWTON'DAN ÖNCE BULAN TÜRK ALİMİ KİM?


Dünyanın döndüğünü Galilei’den tam 600 yıl önce bir Türk alimin keşfettiğini biliyor muydunuz?  Peki ya aynı âlimin Newton’dan çok daha önce yer çekimi kanunu ile ilgili incelemeler yaptığını? Batılı alimlerin, çalışmalarını ısrarla incelediği bu Türk alimi gelin birlikte inceleyelim.

Ebû Reyhan Muhammed Bin Ahmet El- Bîrûnî (973 – 1051)


Astronomi, matematik, fizik, tıp, coğrafya, tarih, jeodezi, jeoloji ve eczacılık gibi çeşitli ilim dalları ile ilgilenmiş ve bu konuda önemli çalışmaları bulunan Biruni 973 yılında günümüzde  İran, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan sınırları içinde kalan ve Ceyhun Nehri boyunca uzanan bölgede bulunan Harezm’de dünyaya gelmiştir.  

Harezmşahlar sarayında himaye edildiği söylenen Biruni henüz çok küçük yaşlar da iken zekâsı ile dikkatleri üzerine çekmiş ve 11 yaşında iken ilk rasat çalışmalarına başlamış ve henüz 17’sini doldurmadan bir kadranı yarımşar derecelik açılara bölerek Güneş’in meridyen yüksekliğini ölçmüştür.

Farklı bilim alanlarında bilim dünyasına kalıcı eserler bırakan Bîrûnî'nin matematikçi oluşu en iyi bilinen kimliğidir. Yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi olan Bîrûnî, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk kişi olup sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını ilave etmiştir. Bîrûnî’nin bu buluşları Batı Dünyası tarafından ancak iki asır sonra keşfedilip kullanılabilmiştir.



El-Birûni'nin Ay'ın farklı durumlarını gösteren modellemesi


Biruni, Kimya alanında 23 katı maddenin ve altı sıvının özgül ağırlıklarını bugünkü değerlerine çok yakın hesaplamıştır.

Ayrıca tıp dünyasında da birçok eser bırakan Biruni, döneminde bir kadını sezaryenle doğum yaptırmayı başarmıştır. Şifalı otlar ve birtakım ilaçlar üzerine yazdığı "Kitabu's Saydane", Birûni’nin son yapıtı olmakla beraber 1050'de yazılmıştır. Bu kitapta üç bin kadar bitkinin şifa özellikleri ve nasıl kullanıldığı yazmaktadır.

Bîrûnî'nin astronomi alanında yaptığı çalışmaların başında Sultan Mesut'a 1010'da sunduğu "Mesudî fi'l Heyeti ve'n-Nücum" adlı yapıtı gelmektedir. Biruni’nin bu yapıtı günümüze kadar ulaşmış olmasına rağmen,  alimin astronomi alanındaki çalışmalarının bir kısmı maalesef kayıptır.

Kanun adlı eserinde Aristo ve Batlamyus'un görüşlerini tartışma konusu yaparak Dünya'nın kendi ekseninde dönüyor olma olasılığı üzerinde durması bilim tarihi açısından önemlidir. Ancak bu konuda kesin bir sonuca varamadığı varsayılan Bîrûnî'nin günümüze bu konu hakkında her hangi bir  eseri ulaşmamıştır ve bu çalışmaların kayıp eserlerin içerisinde olduğu düşünülmektedir.

Toplamda 196 eser ortaya koyan Biruni nin eserleri Orta Çağ Avrupa’sında çeşitli dillere çevrilmiş ancak sadece 27 eseri günümüze kadar gelebilmiştir.

Biruni’nin üretkenliği ve alim kimliğini incelerken, herhalde sınai haklar açısından işaret edilmesi gereken konu, fikir ve eserlerin korunması  ve duyurulması hakkındadır. Zira, bu ünlü Türk âlimin pek çok buluş ve keşfi, batılı meslektaşlarından çok daha önce bulmuş olduğu küresel ölçekte çok bilinmemekle birlikte, eserlerinin bazılarının yerinin bilinmemesi de, ulusal bir kayıptır.

Bugün eser ve keşiflerin önemi, aslında geçmişte de pek farklı değildi. Farklı olan tek şey korumaya dair henüz oluşmayan bilinç ve farkındalıktı. Tarihi kimlikleri incelerken, eser ve buluşların milyonlarca insanın hayatını değiştirebilecek kadar etkili olabileceğini görüyoruz. Bu yüzden siz siz olun, her türlü, eser buluş ve keşfinizi vakit kaybetmeden koruma altına alın! Zira fikr-i mülkiyet yani fikrin aitliği, her türlü mal aitliğinden çok daha değerli ve hayatidir!


KURUMSAL İLETİŞİM





4 Aralık 2014 Perşembe

PIZZA HUT: NEW CAMPAIGN – NEW MENU – NEW LOGO



Pizza Hut was founded in 1958 by Frank and Dan Carney brothers, as a single location restaurant and today has became a world leader. Pizza Hut with figure across the world; 160,000 employees, $ 12 billion in annual sales, 15,000 restaurants in 93 countries.


According to official announcement of the company’s global CEO Mr. David Gibbs, menu contents of Pizza Hut were renewed by adding premium products. Mr. Gibbs noted that the choice of sauces and spices also expanded. Pizza Hut has made noticeable touch in the visual sense as well as radical changes in the menu and has announced a new campaign work with retouched logo in the first week of November. The retouched new logo of Pizza Hut met with the consumers on packaging, employee uniforms and in interior design.  Pizza Hut also presented the new web interface in the new campaign that offers online purchasing experience. Please see more details HERE.












CORPORATE COMMUNICATIONS


2 Aralık 2014 Salı

PİZZA HUT: YENİ KAMPANYA-YENİ MENÜ-YENİ LOGO!


Pizza Hut, 1958 yılında, Dan ve Frank Carney isimli iki kardeşin Kansas’da açtığı tek bir pizza dükkanı ile başlamış ve bugün küresel bir deve dönüşmüştür. Dünya genelindeki Pizza hut rakamlarına bakıldığında, 160.000 çalışanı, 12 milyar $ satış ve 15.000 restaurant ile 93 ülkede hizmet veren bir markadır.


Firmanın küresel yetkili CEO’su David Gibbs’in yaptığı resmi açıklamaya göre, Pizza Hut, menü içerikleri Premium ürünler eklenerek yenilendi. Gibbs, sos ve baharat seçeneklerinin de genişletildiğini kaydetti.  Menüsündeki radikal değişikliklerin yanı sıra görsel anlamda da fark edilir dokunuşlar yapan pizza hut, Kasım ayının ilk haftasında duyurduğu yeni kampanya çalışmalarını da rötuşlanan logosu ile yaptı.  Rötuşlanan taptaze Pizza Hut logosu, firmanın küresel desteği ile birlikte, ambalajlarda, çalışan kıyafetleri ve restaurant iç mekân tasarımlarında da tüketici ile buluştu. Pizza Hut, yeni kampanyası içerisinde,  online satın alma deneyimi sunan yeni bir web ara yüzünü de  sundu.








18 Kasım 2014 Salı

BANVİT, 3.ÇEYREK'TE 1,5 Milyar TL'yi gördü!




2014 yılı 3. çeyreğinde net satışlarını 1 Milyar 504 Milyon TL’ye ulaştıran değerli müvekkillerimizden Banvit, faiz-amortisman-vergi öncesi kârını 140 Milyon TL, ihracatını ise 68 Milyon Dolar olarak açıkladı.




Marpataş’ın değerli müvekkillerinden Banvit A.Ş. 2014 yılı 3. çeyrek mali sonuçlarını açıkladı. Açıklanan sonuçlara göre Banvit net satışlarını, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artırarak, 1 Milyar 504 Milyon TL’ye ulaştırdı. Banvit’in net dönem kârı 18 Milyon TL, favök 140 Milyon TL, ihracatı ise 68 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Banvit’in yaptığı yatırımların tutarı ise 33 Milyon TL oldu.

Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener yaptığı açıklamada, 3. çeyrekte olduğu gibi yılın ilk iki çeyreğine ait mali sonuçlarında da kâr açıkladıklarını, piyasaların yılın kalanında da normal seyrinde devam etmesi halinde yıl sonu cirolarını kârlılıkla kapatmayı hedeflediklerini belirtti.

Ömer Görener, “2014 sonunda Banvit’in konsolide net cirosunu 2 Milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Bu sene Romanya ve Elazığ’daki yatırımlarımıza ağırlık verdik. Ayrıca Bandırma’daki kesimhanemizde de bazı revizyonlara gidiyoruz. Geride bıraktığımız aylarda Elazığ entegrasyonumuzda başladığımız silo yatırımlarımızı da tamamladık” dedi.

2014 yılı için 50 Milyon TL yatırım gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirten Görener; “Rusya pazarına açılmamızın da yarattığı olumlu etkiyle, sene sonunda ihracat hacmimizi 95 Milyon Dolar’a ulaştırmayı hedefliyoruz. Elazığ ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yatırımlarımızla birlikte ihracat gelirlerimizin önümüzdeki dönemlerde peyderpey artacağını umuyoruz” dedi.

KURUMSAL İLETİŞİM












12 Kasım 2014 Çarşamba

MARPATAŞ IS GETTING MORE GLOBAL

MARPATAS IS EXPANDING ITS WORLDWIDE SERVICE NETWORK

Marpataş is much stronger now with its strengthened international department, implementing projects, the increasing number of requests and new the international identity.

We are proud to inform that  Marpataş is going into appreciable change from the first quarter of 2015 with the projects to be undertaken within country and abroad, major brands investments and professional products and services. This change will increase our strength and efficiency as well as expanding our scope of business and diversify our products and services.

We are going to be in your presence in also 2015, with our professional and educated team and our unique and valuable know-hows that maturated over the years.  The only difference is we are much more powerful.
 
We offer our most sincere thanks to all our clients and partners who trust and believe us, as we enter our 30th anniversary in 2015.
 

Kind Regards,   

CORPORATE COMMUNICATIONS





MARPATAŞ DÜNYA'YA AÇILIYOR!

Marpataş International, sonunda yapacağını yaptı! 

Marpataş, güçlendirilen yurt dışı departmanı, uyguladığı projeler ve artan talepler üzerine, artık yeni uluslar arası kimliği ile çok daha güçlü ilerliyor .

Tamamen profesyonel ve uluslar arası ilişkilerde uzmanlaşmış kadrosu ile yeni kültürlerle, yepyeni deneyimlerle; Marpataş’ın kalitesine kalite, gücüne güç katıyor!

Bildirmekten onur duyarız ki; Marpataş, yakın gelecekte, hem yurt içinde hem de yurt dışında yürüteceği projelerde büyük marka yatırımları ve profesyonel ürün ve hizmetleri ile 2015’in ilk çeyreğinden itibaren fark edilir bir değişime giriyor. Bu değişim, gücümüzü ve etkinliğimizi arttırırken; iş alanımızı genişletip, ürün ve hizmetlerimizi çeşitlendirecektir. 

Gücümüzü aldığımız değerli müvekkillerimiz, donanımlı ve eğitimli ekibimiz ve yıllar içinde olgunlaşan özgün ve kıymetli know-how'ımızla, 2015'te de sizlerin karşısındayız. Tek fark, artık çok daha güçlüyüz!

Bize güvenen tüm müvekkilerimize ve partnerlerimize, 2015 yılında; 30'uncu yaşımıza girerken en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Saygı ve güvenle.

KURUMSAL İLETİŞİM





6 Kasım 2014 Perşembe

WHO IS THIS GENIUS?

Calculator is a invention of very well know genius. Who  do you think invented it?  His intelligence was discovered at an very early ages of him.  Do not you wonder who is this genius that denied by the mathematical community stating “ He cannot write it at this age, probably his dad wrote it”
This genius is Blaise Pascal. Blaise Pascal along with Wilhelm Schickard was one of two inventors of the mechanical calculator in the early 17th century. He was spurred to it when participating in the burden of arithmetical labour involved in his father's official work as supervisor of taxes at Rouen. Pascal went through 50 prototypes before presenting his first machine to the public in 1645. 
He dedicated it to Pierre Séguier, the chancellor of France at the time.[3] He built around twenty more machines during the next decade, often improving on his original design. Nine machines have survived the centuries,[4]most of them being on display in European museums. In 1649 a royal privilege, signed by Louis XIV of France,[5] gave him the exclusivity of the design and manufacturing of calculating machines in France. Pascal designed the first mechanical calculator to still survive from the 17th century

PS. Pascal had special interest in pressure science and mercury barometer including mathematics. Science world has given the name “Pascal” to the pressure unit because of their respect to the his work and intelligence


CORPORATE COMMUNICATIONS






O DÂHİ BAKIN KİMMİŞ?


Günümüzde matematik işlemlerimizi ve hayatımızı kolaylaştıran icatlardan biri olan hesap makinesi, adı iyi bilinen bir dahinin eseri. Fransa Kralı 14. Louis'den patent olan bu özel icat kimin dersiniz? Dahi mucit, küçük yaşlarda zekası fark edilen biri. 16 yalında yazdığı teorem, dönemin matematik camiası tarafından "Bu yaşta çocuk bunu yazamaz, babası yazmıştır!" diye,reddedilen bu ünlü dahinin kim olduğunu merak etmiyor musunuz? 


Ünlü matematik üstatların üye olduğu Merssenne Akademisi’ne, henüz 19 yaşındayken kabul gören ve maalesef dönemin sağlık sorunları sebebiyle 39 yaşında hayata gözlerini yuman bu müthiş beyin, ardında kullanmamız için pek çok teorem, bilim eseri ve bir de HESAP MAKİNESİ bıraktı. Bu ünlü dahi kim mi? Karşınızda Üstün zekalı Blaise Pascal!

Babası, kral tarafından vergi toplama görevine atandıktan sonra, hesap yapmakta zorlandığını gören küçük Pascal onun için bir mekanik hesap makinesi yaptığında yalnızca 19 yaşındaydı.



Dahinin icat ettiği hesap makinesi 17. yüzyılda çalışan ilk ve tek mekanik hesap makinesiydi! 19 yaşındayken başladığı hesap makinesi çalışmalarında 50 kadar prototip üreten Pascal, 1645'te makinesini tanıttı. Tanıtımın ardından 20 kadar makine daha üretti. Ve bilin bakalım ardından kral bu icadın korunması adına tarihi sayılabilecek hangi karara imza attı?


Pascal'ın başarısı, Fransa Kralı 14. Louis tarafından da takdir edildi ve bizzat kendisinin imzaladığı belge ile Fransa'da hesap makinesi geliştirme ve üretme hakkı Pascal'a verildi. İlkel bir patent koruması kabul edebileceğimiz bu izin, tarihteki icat koruma yasaları arasında yerini aldı ve ardında pratik ve çok kullanışlı bir cihaz bıraktı.

NOT: Pascal'ın başta matematik olmak üzere, cıvalı barometre ve basınç bilimine özel ilgili vardı. Bilim dünyası Pascal'ın genç dehasına ve eserlerine duyduğu saygı sebebiyle basınç birimine Pascal adını vermiştir.

KURUMSAL İLETİŞİM












3 Kasım 2014 Pazartesi

WORLD CUP 2018 LOGO UNVEILED IN MOSCOW



The official emblem of the 2018 FIFA World Cup in Russia has been unveiled by the cosmonauts at the International Space Station. The logo was then projected onto the iconic Bolshoi Theater building in the heart of Russian capital, Moscow. The ceremony was broadcast live during the popular Evening Urgant television talk show, which was attended by FIFA president Sepp Blatter, Italian football great Fabio Cannavaro and Russia's sports minister, Vitaly Mutko.   You can watch the dazzling unveiling of the 2018 FIFA World Cup logo in the following video.





BRANDIA CENTRAL, Lisbon-based agency, took the praise for this beautiful design. In FIFA press release they explained the design of the new logo simply: “The shape of the Official Emblem of Russia 2018 takes on the universally recognisable outline of the World Cup Trophy, while the bold use of red, gold, black and blue in the emblem’s colour palette was inspired by centuries-old techniques seen in world-renowned Russian art dating back to the earliest icon paintings.”
Russia is going to support to logo with slogan and all concepts in the first half of 2015. Also, they have stated that official program and official mascot will be announced in towards the end of 2016.





CORPORATE COMMUNICATIONS