27 Nisan 2015 Pazartesi

2014'ÜN PATENT ŞAMPİYONLARI AÇIKLANDI




TPE, 2014 yıl sonu istatistiklerini açıklamaya başladı. Bu kapsamda, geçtiğimiz yılın en çok yerli patent başvurusu yapan firmaları ve şampiyonlar da belli oldu.
Listeye göre:
  1. Sırada: ARÇELİK 275 başvuru
  2. Sırada FORD OTOMOTİV 110 başvuruyla,
  3. Sırada, TURKCELL TEKNOLOJİ AR&GE 91 başvuru bulunuyor.
2013 yılında ilk üç sırada bulunan firmalar 2014 yılında da bu yerlerini korudular. En çok patent başvurusu yapan ilk 10 başvuru sahibi arasında beyaz eşya, otomotiv, telekomünikasyon ve ilaç firmaları bulunmaktadır.
Geçen yıldan farklı olarak bu yıl ilk 10’a bir de üniversite dahil oldu: 9. Sırada, İstanbul Üniversitesi. TPE sitesinden yaptığı resmi açıklamada, bu rakamları önümüzdeki günlerde kamuoyuna da duyuracağını bildirdi.


Listedeki ilk 30 firmayı görüntülemek için tıklayınız.



KURUMSAL İLETİŞİM


20 Nisan 2015 Pazartesi

DÜNYA DEVİ, 2015'İN 2. ÇEYREĞİNE, YENİ LOGOSUYLA GİRDİ!












2005 yılında, Paris’te sade bir oturma odasında kurulan ve bugün dünyanın 2. En büyük video paylaşım sitesi, logosunu değiştirdi! Kimden mi bahsediyoruz? Tabi ki Dailymotion’dan!  Dailymotion markası bugün 300 milyondan fazla izleyici ve 30 milyar aylık izlenme rakamlarına sahip dev bir dijital marka.  Geçtiğimiz aylarda, Londra merkezli ajans venturethree , markanın sadece logosunu değil, tüm ikon ailesini, yazı yüzü ve kullanıcı arayüzlerini de düzenledi. Marka yöneticilerinden,  Martin Rogard, ajansla da paylaştıkları marka özünü anlattı. Rogard, dailymotion markasının kullanıcıya, demokratik, keyifli hissettirmesini ve kullanıcının kendini ifade edebileceği bir yer olarak görmesini istediklerini bildirdi. Bu şekilde, dailymotion da logosunu yenileyen markalar arasında 2015 ilk çeyreğinde katıldı. 







KURUMSAL İLETİŞİM



15 Nisan 2015 Çarşamba

DEMKA PLASTİK'İN YILDIZI 2014'TE İHRACATLA PARLADI!




IMMIB( İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri), ülkemizin önce gelen sivil toplum kuruluşlarından olup, TİM(Türkiye İhracatçılar Meclisi)’e bağlı İhracatçı birliklerinden biridir. Nisan ayı içinde IMMIB’in gerçekleştirdiği, yılın en önemli etkinliklerinden olan, İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde 2014’ün şampiyonlarına ödüller yağdı.


İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, 10 Nisan 2015 tarihinde, Ekonomi Bakanı Sn. Nihat ZEYBEKCİ'nin katılımı ile gerçekleştirdi. Törende, değerli müvekkillerimizden Demka Plastik,  “Plastikten Mamul Mutfak ve Ev Eşyaları İhracatında” 1. olarak ödülünü Ekonomi Bakanı Sn. Nihat ZEYBEKCİ'den aldı.  Demka plastik Plastik Mutfak ve Ev eşyaları sektöründe 2014 yılı içinde en fazla ihracatı gerçekleştirerek 1. Olduğu törende, ödülü, Demka Plastik İhracat Müdürü Serdar Demirel teslim aldı. 



DEMKA PLASTİK Yönetimi, Ekonomi Bakanı Sn. Nihat ZEYBEKCİ'den Ödülünü Alıyor.



KURUMSAL İLETİŞİM




6 Nisan 2015 Pazartesi

BİLİM TARİHİNDE ADI: İRAN'IN DAHİSİ


Bugün en çok rubaileri ve düşündürücü şiirleri ile bilinen Ömer Hayyam, rubailerinin ötesinde, İslam Tarihinde gelmiş geçmiş İbn-i Sina’dan sonraki en etkili matematikçi ve astronomudur. Ömer Hayyam binom açılımını ilk kullanan bilim insanıdır ve çok iyi bir matematikçidir. Hayyam’ın Öklid teoremi üzerine de çalışmaları olup, Cebir Risalesi adlı kitabında, irrasyonel sayıların da rasyonel sayılar gibi kullanılabileceğini kanıtlayarak matematik dünyasında çığır açmıştır. Ayrıca, bu ispatla birlikte, geometride kullanılan, geniş, dar ve dik açı hipotezleriyle ilgili biçimlere ulaşarak Öklid dışı geometrinin temellerini atan ilk matematikçidir.

 Nişabur’lu olan Hayyam, aynı zamanda medrese eğitimi almış İranlı bir şair ve filozoftur. Bilim tarihinde “İranın Dahisi” olarak ismi geçen Ömer Hayyam, Çadırcı anlamına gelen soy adını baba mesleğinden almıştır. Hayyam, bilgi ve eğitimini ilerletmek için, zamanın ilim merkezleri olan Semerkand, Buhara ve İsfahan şehirlerine çeşitli yolculuklar yaptı.

Semerkanddaki çalışmaları sırasında karşısına çıkan bilinmeyen sayılara “şey” adını verdi. Bu ismi zamanla “x” olarak kullanmaya başladı ve ölümünden yüzyıllar sonra, ilk Hayyam’ın kullandığı bu bilinmeyen anlamında gelen ”x” sembolü evrensel olarak, matematikte bilinmeyen anlamında kullanılmaya başlandı.


Yıldızların konumuna göre mevsimlerin hesaplanması
Yıldızların konumuna göre mevsimlerin hesaplanması

Hayyam’ın astronomi konusundaki uzmanlığı da biliniyordu. Hayyam’ın astronom yönünü öğrenen Selçuklu Sultanı Melikşah, Hayyam’ı huzuruna çağırtmış ve kendisinden doğru bir Güneş takvimi hazırlamasını istemişti. Bunun üzerine dönemin veziri Nizamülmülk tarafından bir rasathane yaptırıldı. Ömer Hayyam başkanlığında kurulan komisyon, bu rasathanede çalışmalar yaparak, daha önceki takvimleri düzenlemek yerine, mevsimlere tam olarak uyum gösterecek yeni bir takvim üzerinde çalışmaya başladı. Çalışmalar sonunda Ömer Hayyam, Celali Takvim ismi ile tarihe geçen Güneş takvimini yarattı.

Celali Takvim 

Hayyam’ın, evreni anlamak için, geliştirdiği felsefe ve bakış açısı, klasik İslami felsefeden ayrılmaktadır. Hayyam düşüncelerini eşine az rastlanır bir edebi başarı ile 4’lükler halinde ifade etmiş ve bugün bilinen ünlü Rubaileri bu şekilde oluşmuştur.

Hayyam’ın ünü sebebiyle, kendisine mal edilmiş 1000’e yakın rubai olmakla birlikte, Ömer Hayyam’ın yazdığı kesin olarak bilinen rubailerinin sayısı 158’dir. Rubailerinde, Allah, dünya, evren, varoluş, devlet düzeni ve hayata dair hemen her konuya korkusuzca ve yer yer sivri bir üslupla yer vermiştir. Yazım sırasında, bakış açısı hiçbir kültür ya da kurala bağlı kalmaksızın son derece özgün ve bağımsız olmuştur. Ömer Hayyam, kendisinden önceki toplum ve düşünürlerin kabullerini irdelemiş, adeta varoluşu kendi izahı ile yeniden tanımlamıştır. Buradaki, objektif ve özgün yaklaşımı, ölümünden yıllar sonra, kendisine ve eserlerine evrensellik katmıştır ve yaşadığı çağı aşmıştır. Bir rivayete göre, Ömer Hayyam kapağı mücevher kaplı ünlü rubailerinden biri de ünlü Titanik Transatlantik ile tarihin sularına sessizce gömülmüştür.



KURUMSAL İLETİŞİM